Monday, 27 October 2014

Jom Masak Memasak - Ikan Kembung Masak 3 Rasa

Assalamualaikum..

Amboi dah seminggu mommy eshal x update entry yer..dah bosan ekk berblogging? no no no..in shaa allah..never stop blogging..i love what i'm doing right now..blogging ni dah jadi 1 of my hobby tau..yelah..xsecretary katakan..mestilah xleh pisah ngan keyboard kan..since dh x keje ni kan..mmg rindu sgt ngan keyboard..yelah dulu nilah kejenya hari2..ngadap PC je kan..bila dah x keje ni..mmg skill typing dah ke laut yer..bila dah  blogging ni at least hilang rindu ngan keyboard..haha..apalah mommy eshal ni melalut..oppss sorry..luahan perasaan pulak..ok..back to the story okey...
Harini mommy eshal nak share 1 lagi resepi..ehh..dah macam blog masakan pulak kan..xpelah..housewife kan..dok umah memasak jelah..serius..resepi yg i share sumenya yg simple2 jer yer..yg senang dan cepat yer..kalo yg susah2..mmg i x reti..lgpun..x sampai pangkat masterchef lagi yer..in shaa allah..1 fine day..for me memasak ni kena trial n error..may b first time x jadi..but for the second time in shaa allah jadi..
Jom kita tgk resepi utk Ikan Kembung masak 3 Rasa ni..

1. Lumurkan ikan kembung dengan sedikit garam dan gorengkan..(i suka goreng sampai garing sbb nnti bila gigit..krup krap krup krap..Kemudian ketepikan..
2. Hiriskan/Mayangkan 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dan setengah inci halia..kemudian tumiskan bahan2 tadi dgn menggunakan minyak gorengan ikan tadi..make sure kalo minyak byk sgt..buangkan sedikit yer..
3.  Masukkan 3 sudu besar cili kisar (terpulang nak letak byk mana pun..kalo nak lg pedas..letak lebih okeyy)
4.  Bila tumisan tadi garing..masukkan sos tiram n sos cili..pastu perasakan dengan garam dan gula..jgn lupa masukkan jus lemon dalam sesudu..
5.  Dah siap..curahkan tumisan tadi ke atas ikan..

Taddaaa..dah siap Ikan Kembung Masak 3 Rasa..Manis..Masin n Masam..senang kan!!!cam biasa la mommy eshal..nak lg pedas..potongkan cili padi n letakkan kat atas ikan..Pastu masa makan n tergigit cili..woww..yummeh..best feeling ever..seriusly..sedap okeey..x caya pergi masak sekarang..hahaha...
May b kita rasa cam leceh nak masak kan..yelah nak prepare cili kisar lagi..apa yg susah!!..cam cili kisar tu i dh buat siap2..i x suka pakai cili boh yg kat kedai tu..for me x sedap okeyy..cili kisar yg kita buat lagi marvelous..yolah tu mommy oii..lgpun nak prepare cili kisar ni bknya susah pun..just rebuskan cili kering sekejap..pastu blend kan dgn garam dan gula..garam dan gula tu bertindak sbg bhn pengawet..so cili kisar tu mmg akan tahan lama..tp uolls kena simpan dalam fridge la kan..so bila dah ada cili kisar..nak masak apapun rasa kejap jer..btul x?

So mommies apa lagi..pergi masak sekarang..hahaha..

No comments:

Post a Comment