Wednesday, 12 November 2014

Jom Masak Memasak - Ketam Masak Lemak

Assalamualaikum..

Huhu..rindu nak mengetuk keyboard..so marilah kita mengetuk keyboard dgn berkongsi resepi yg sgtla mudah dan sedap ini..haritu g pasar n tgk ketam..haisshh..geram la tgk cik ketam tu..lupakan pasal kolesterol jap..haha..so belila sekilo..rm18..kat bintulu ni paling best kat pasar..sbb byk sgt bahan basah yg fresh2..n besar2 pulak tu..yg part besar tu i x suka..selalu kalau nak beli ikan i akan pilih yg kecik2 jer..sbb abah eshal jenis yg x suka makan ikan yg besar2..x reti katanya..samalah cam i pun..rasa cam x lalu pulak nak makan ikan yg besar2..yg kecik2 lagi best..goreng garing2..nyummmsss..first time g pasar tu..terkejut pun ada gak..sbb tgk ikan tenggiri yg sgtla besar wei..pastu bykla ikan lain2 lg..i x tau nama..haha..kadang2 tu susah sgt nak cari ikan yg kecik2 ni..
Issh..apa yg mommy eshal melalut ni..kata nak share resepi tp dah kemana perginya..haha..

Jom kita tgk cara2 nak masak Ketam Masak Lemak ni..
1. Bersihkan 4 ekor ketam..
2. Blendkan 4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 2 biji cili padi (ikut kepedasan masing2 yer), 1/2 inci kunyit hidup, 1/2 inci halia..
3. Ketukkan 2 batang serai..
4. Kemudian, masukkan kesemua bahan tersebut bersama santan..masakkan di atas api yg sederhana..
5. Masukkan garam secukup rasa..pastu masukkan tomato..n masak sehingga mendidih..

Tadaa..nilah Ketam Masak Lemak versi mommy eshal..senang sgt nak masak ni..pejam mata pun boleh buat..haha..yelah tu..tp series sedap ni makan ngan nasi panas2..


Senangkan..kalo lagi pedas lagi sedap sebenarnya..tp i xleh la masak pedas2..nnti eshal xleh makan..haha..
kalo masak seafood camni abah eshal x suka sgt..mommy le yg dok pulun..pastu gatal2 kat muka..haha..alergic..tp balun gak..sekali sekala xpe kan..yelah tu mommy eshal oii..
        

No comments:

Post a Comment