Kali ni mommy eshal nak bagi resepi daging masak kicap..I masak ni lepas balik dari KL aritu..biasela bila dah weekend xde kat umah..maknanya ice box pun xde isi la..nasib baik bukak ice box tgk ada lagi balance daging yg bli 2 weeks ago..so dok pikir2 nak masak apa..kalo masak daging goreng kan xde kuah pulak..mommy eshal x kisah kalo xde kuah pun..budu pun jadi..tp abah n eshal makan nak ada kuah..so decided masak daging masak kicap..senang sgt caranya uolls..resepi mommy eshal share sumenya yg simple jer..almaklumle i pun bukannya pandai masak..masak pun setakat campak2 jer..haa..gitu..
Cara2nya:-
1. Rebuskan daging sehingga empuk..letakkan garam secukup rasa n sedikit halia..kemudian, ketepikan..
2. Tumiskan kayu manis, bunga lawang n buah pelaga (masing2 sebijik yer)
3. Kemudian masukkan 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, n sedikit halia yg telah dihiris halus2..
3. Setelah itu masukan 3 sudu besar cili kisar (ikut kepedasan masing2..nak lagi pedas..masukkan lebih)
4. Tumiskan sehingga cili masak..Pastu masukkan sos tiram, n kicap lemak manis secukupnyer..kacau seketika..
5. Masukkan daging bersama air rebusannya sekali..kemudian..masukkan kentang..biarkan seketika..
6. Akhir sekali masukan bawang besar n cili hijau/merah..garam x letak sbb dah letak dalam air rebusan daging tadi..
Sedap wei dpt makan daging masak kicap ni ngan nasi panas2..pastu makan pulak ngan ikan goreng..fuhh..mmg terangkat..
mommy eshal paling happy bila tgk abah eshal makan bertambah2..walaupun abah eshal x cakap sedap tp mommy tau..sedapla tu..kalo x takkan sampai bertambah2 kan..betul x..
No comments:
Post a Comment